Adeus, José – a helyes operett távozás a Chelsea menedzsere számára

Öt hónap alatt katasztrofális szezonra, Mourinho végre elbocsátották menedzsereként a Chelsea, befejezve hirtelen és mérgező esik a kegyelem. Elmulása az elmúlt hetekben egyre elkerülhetetlenebbé válhatott, a Chelsea bajnoki csapata pedig a februári válogatott helyek fölött lassan, de még mindig a hírek szerint Mourinho tényleg elhagyta a posztját, amelyet egy klubcsapatként jelentettek be csütörtökön délután az angol labdarúgás közelmúltbeli Unibet történelmében jól illeszkedik.

Megfelelően operatív meghosszabbítás volt.A felszín alatt valami mélyen rossz hiba volt az első nap, amikor egy új, 30 millió fontos szerződés aláírását követő napon Mourinho bizarr helyszínen tört ki a klub népszerű és régóta fennálló első csapat orvosa, Eva Carneiro.

Carneiro elhagyta a klubot, és azóta jogi eljárást indított mind Mourinho, mind korábbi munkáltatói ellen. Még most is úgy tűnik, egy teljesen elkerülhetetlen pillanat a rossz vér, amely úgy tűnt, hogy megfertőzi, vagy legalábbis összetett, a szélesebb szét a Mourinho befolyása szinte minden szinten. Chelsea játékosok nézett enervated, elégedetlen, még Nyilvánvalóan tébolyodott azóta, és tizenegy Premier League vereséget verekedett 16 mérkőzésen, ami csúcsosan kétségbeesett 2-1 vereséget szenvedett Leicesterben hétfőn este.Üreges szemű, kegyetlen, gyönyörűen pusztított – Mourinho már szokása szerint egyre különösebb, a meccs utáni Unibet sajtótájékoztatókat használta a sóvárgások, árulók, gyávák és méltatlanok ellen saját öltözőszobájában. Facebook Twitter Pinterest A Chelsea kapusa, Thibaut Courtois úgy néz ki, hogy nemsokára Riyad Mahrez lőtt a második helyre a Leicesterben Mourinho utolsó meccsén a Chelsea-nél. Fotó: Carl Recine / Reuters

Hétfőn, a bokáján már lappangó vizeken bejelentette, hogy a játékosai belülről elárulták őket – egy olyan csoportot, amely a bajnoki címet egy családias döbbenettel José-stílusú céltudatosság a tavalyi szezonban, de most már egyszerűen elég volt tőle.

A Chelsea saját tartósan támogatott támogatásán túl a szimpátia korlátozott lesz.Már az a javaslat született, hogy a labdarúgó legnyilvánvalóbb machiavelliai üzemeltetője valójában saját távozását tervezte, és a Manchester Unitedet a következő rendeltetési helyükre kiengedte.

Kevésbé valószínű, volt a helyzet. Ez brutális, könyörtelenül kimerítő üzlet. A legtöbb vezető 10 évig tart a legmagasabb szinten. Mourinho 12-es volt. Egy olyan ember Unibet számára, aki lényegében egy önálló jelenség, amelyet agy és chutzpah hajt, és mindig a legokosabb és leginkább provokatív fickó a szobában, ez egy csökevényes és valóban csökkenő sikertörténet volt.

Mourinho 2004-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját a Porto-val, és Roman Abramovich, a Chelsea ambiciózus, pénzügyileg inkontinens új tulajdonosává vált.Nyilvánvalóan magabiztos figura, aki nyáron az első Chelsea sajtótájékoztatóján hirdette, hogy “különleges” volt. És így volt, az első igazán modern híresség-szupersztárvezető, aki Angliában egy nagyon fogadó otthont talált. José Mourinho 2005-ben, az első futam alatt a nyugati londoni klubban. Fotó: Rui Vieira / PA

Mourinho válasza a felhatalmazott szupersztár-játékosok kezelésének kihívásaira: az, hogy nézzen ki és viseljen, és úgy beszéljen, mint a sokkal hűvösebb, okosabb, gazdagabb bátyja.A reflektorfényben keresett, részben azért, mert felhívta a figyelmet a játékosairól, részben azért, mert szerette. Anglia első évadján a GQ Évének Emberét választották és a hatodik legszexisebb élt egy olyan panel, amelyet Elton John és Claudia Schiffer vezetett. “Portugál férfi a Phhhwoaaaaaaaar” volt a Daily Mirror főcímje egy 2005-ös profil fölött, amely “durvaan jóképű, intelligens, gazdag szórakoztató, kifinomult…sötét és fecsegő rejtély.” Hosszú idő után Mourinho volt a képen, amikor egy súlyos labdát rúgott körbe Shimon Perez egy látszólag kétségbeesett kísérletben, hogy békét hívjon fel a Közel-Keletre.

A módszerei progresszívek voltak, vagy legalábbis progresszívek voltak.Az angol labdarúgó négy négyzet alakú világában a kisebb taktikai váltások – a középpályás, az egyetlen támadó – újrahasznosítása eredményesnek bizonyult. De az ő egyedülállóan ragaszkodó jelenléte vezette az utat. Az első évadban az Old Traffordon állt az alagútban, és rázta meg a Manchester United játékos kezét, miközben elfogyott, gratulálva ezeknek a kissé zavarodottan magas rangú profiknak ahhoz, hogy a jelenlétében játszani kezdjék. A Chelsea 2-1-et nyert. A Bayern Münchentől a Bayern ellen tiltakozott, ő állítólag egy mosodai kosárba költözött, és az öltözőbe költözött, hogy a csapat beszéljen (Mourinho még mindig tagadja, hogy ez történt).

Mourinho első távozása Chelsea, Abramovich-szal való leesés után nem gondoskodott róla. Dicsőséges sikert aratott a milánói Internazionale-val.De már egyfajta beépített vezetői elavulás jött létre.

A lenyűgöző, mágneses, könyörtelenül kihívó személyiségek szintén meglehetősen csekélyek. Minden klubban Mourinho úgy érezte, hogy szenved a “harmadik szezon szindróma” nevű fajta égetett földi hatása miatt. A viselkedése néha zavaró volt. Madridban elkapta azt a filmet, amelyen egy személlyel egy barcelonai edző kavarogott egy oldalsó verekedés során. A vezetők, az ellenfelek és most saját játékosai elleni harcok egyre személyesbbek és mérgezőbbekké váltak.

A Chelsea következő lépései az elkövetkező napokban világossá válnak. A holland edző Guus Hiddink kedvence a stabilizáló ideiglenes jelenlétnek.Mourinho időt vesz igénybe, hogy töltse fel, ahogyan az egyik türelmetlen búcsúja után is. Jó Mourinho idézőjelben: örökség a bábokról, a büszkékről és a büntetésekről Bővebben

Az ajánlatok talán a Football Association Angliának szüksége van egy új menedzserre a nyári Európa-bajnokság után.Mourinho valószínűleg nem fogadja el az ilyen alacsony fojtás lehetőségét, még akkor sem, ha jelenleg saját státusát nehéz felmérni, egy szupersztár-egység, amely vagy terminális hanyatlás vagy időszakos megszorítás folyamatában van. Bizonyára Mourinho-nak volt egy finom futni rajta, az aluljáró, aki átesett kutyává vált, egy portugál kapus fia, aki soha nem csinálta magát, és ismeretlennek találta a szünetét, köszönhetően Bobby Robsonnak, a volt angliai menedzsernek.

Az 1990-es évek közepén a Sporting Lisszabonban a Robinson felvilágosítást adott “ez a fiatal, jó megjelenésű ex-tanító, aki nagyon jó angolul beszélt”, és a szárnya alá vette, először Portugáliában, majd Barcelonában. p>

Katalónia esetében Mourinho legfelsõbb nyelvtudása egy fordítói posztot, majd egy edzői szerepet és végül portugáliai vezetõi munkát eredményezett.Tizenkét évvel később, azóta nem állt le.